Димитър Георгиев е управител на Сдружение Българско Куиз Общество и експерт

...
Димитър Георгиев е управител на Сдружение Българско Куиз Общество и експерт
Коментари Харесай

Участници от Последният печели може да cи имат проблеми с НАП

 Димитър Георгиев е шеф на Сдружение " Българско Куиз Общество " и 

специалист към Варненски областен съд - съдебно-счетоводни експертизи

счетоводител и данъчен съветник. Той разгласява пост в обществените мрежи, който визира най-актуалното предаване за познания в България " Последният печели ". Целта на обявата му е да помогне на хората, взели участие в предаването да си нямат проблеми с данъчните служби. 

Уважаеми другари на куиза! Както знаете от 08.09.2020 година се излъчва предаването " Последният печели " по Българска национална телевизия. Ако сте забелязали малкия екран в никакъв случай обществено не е обявявала има ли награди за участници и/или спечелили. Имам другари и познати, които са взели участие. От тях знам, че премия за спечелилия няма, а всички играчи получават една и съща сума без значение дали са победили или отпаднали. Това много ме учуди, изключително, че имам другар, който ми изясни, че е трябвало да заявява дали желае да му се удържи налог или не желае да му се удържи налог.

Днес научих, че всичко тези потайности може да се отразят много зле на всеки един участник, тъй като мой другар взел участие в предаването към този момент има проблем с Национална агенция за приходите. Той е незает и се опитал да си заплати здравните осигуровки, само че се оказало, че не може да ги заплати поради своето присъединяване в " Последният печели ". Сега ще върви на място в постройка на локален офис на Национална агенция за приходите да се опита да позволи казуса. Той още не е ходил, само че от това, което ми изясни мисля, че разбрах какво се е случило.

Предаването " Последният печели " не афишира, че има награди, тъй като действително те награди не изплащат. Съгласно промени в действие от 01.01.2019 година, в случай че Ви бъдат изплатени " облагаеми парични и предметни награди от игри, от надпревари и състезания, които не са предоставени от шеф или възложител ", този, който изплаща премията удържа налог, а лицето, което е получило премията не е длъжно да подава годишна данъчна декларация. В случая обаче очевидно парите, които от предаването изплащат не са награди, а възнаграждения. Хонорарите по извънтрудови правни отношения се таксуват с изключение на с налог и с осигуровки (няма осигуровки, единствено в случай че лицето е безработно и получи хонорар под минималната работна заплата).

Освен това този, който изплаща хонорара не е задължен да удържа налог, в случай че прихода е изплатен в последното тримесечие. Платеца удържа налог през четвъртото тримесечие, единствено в случай че получателя на прихода подпише декларация, че желае да му бъде удържан налог. Според мен всеки един участник от предаването " Последният печели " ще му се наложи да подаде годишна данъчна декларация.

Препоръчвам горещо на всеки един участник да отиде до офис на Национална агенция за приходите и да подаде заявление да му се издаде ПИК (персонален идентификационен код). С този ПИК, той ще може през електронните услуги на Национална агенция за приходите да ревизира по какъв начин са му декларирани сумите получени от предаването. В електронните услуги на Национална агенция за приходите има меню " Предоставяне на данъчна и осигурителна информация и информация от данъчно-осигурителната сметка ", в подменю " Справка за изплатени приходи /трудови и разнообразни от трудови/ на физически лица за интервал от 2019 година насам " ще може да ревизира за 2020 година какви приходи са били декларирани, че са му изплатени.

Ако види код на прихода 822 " Облагаеми парични и предметни награди от игри, от надпревари и състезания, които не са предоставени от шеф или възложител ", то тогава той няма обвързване да подава годишна данъчна декларация. Ако обаче види код 30714 - Други извънтрудови правни отношения, то тогава ще би трябвало да подаде данъчна декларация. За благополучие, когато едно лице има ПИК, подаването става доста елементарно. Ще би трябвало да отбележите, " Приложение № 3 приходи от друга стопанска активност " в Част ІІІ – " Приложения към декларацията ". После ще отиде в " Приложение №3 " и сумите, които сте получили от предаването " Последният печели " би трябвало да се появят автоматизирано.

Ако сте работили на трудов контракт през 2020 (не сте били безработни) ще би трябвало да отбележите и полето Приложение № 1 приходи от трудови правни отношения " в Част ІІІ – " Приложения към декларацията ". После отивайки в " Приложение №1 ", автоматизирано се заредят сумите, които вашия шеф е заявил. По този метод ще си подадете декларацията елементарно и бързо.

Искам дебело да подчертая, че срокът за подаване на ГДД за физическите лица е 30-ти април (уточнение - поради Великден периода тази година е 04.05.2021 г.). Ако сумите, които сте получили не са били награди, а възнаграждения, и не подадете ГДД, най-вероятно данъчните в лицето на Национална агенция за приходите може да сформират акт и наказателно разпореждане за не подадена в период данъчна декларация в размер на 500 лв..

Лицата, които са били безработни и са взели участие имат спомагателен проблем. Ако са взели сума над минималната работна заплата за 2020 година (над 610 лева) са в допълнение набутани, тъй като е трябвало след датата на своето присъединяване да подадат една спомагателна Декларация пример 7, тъй като за денят, в който са взели участие в запис са се водили на работа и действително стават още веднъж безработни в денят след записа. Затова даже да си заплащат здравните сумите не се обвързват и може да изгубят здравни права.

Важно конкретизиране - До  01.03.2021, компаниите имаха период да декларарират в Национална агенция за приходите какви суми са изплащали на физически лица през 2020 година Предполагам, че до няколко дни ще може, човек да ревизира по какъв начин са декларирани приходите му изплатени от предаването " Последният печели ", тъй като сега има данни единствено за приходите за 2019 година и се чака всеки миг са се появят данните за 2020 г.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР